Şubat 09, 2012, 12:34:11 ÖS *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dişi Kurdun Rüyaları  (Okunma Sayısı 415 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
DeSTuR
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Temmuz 18, 2007, 18:14:18 ÖS »

Dişi Kurdun Rüyaları - Cengiz Aytmatov

Aytmatov, milletinin tarih boyunca kazandığı sosyal, kültürel, ahlaki, edebi, askeri yani bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmış, yaşadığı coğrafyanın insanının tarih içinde kazandığı değerleri, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döküp ölümsüzleştirmiş, halkını içine düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatmış, onların çözümlerine dair ipuçları göstermiş, eserlerinde kendi ifadesi ile 'tipik insan'ı ortaya koymaya çalışmış bir yazardır. Hikayelerinde milletinin temel mülkü olan milli hafızaya ait efsane, destan, masal, hikaye ve türküleri, bunların meydana geldiği şartları, ardındaki hikayeleri, insanları kullanırken, Kırgız Türk kültürünü, psikolojisiyle, duyuş ve anlayış tarzıyla, maddi manevi zenginliğiyle o kültürü bina edenlerin evlatlarına yeniden hatırlatmaya çalışmıştır.

"Her yazar bir milletin çocuğudur ve o milletin hayatını anlatmak, eserlerini kendi milli gelenek ve törelerini kaynak alarak zenginleştirmek zorundadır. Benim yaptığım önce bu, yani kendi milletimin geleneklerini ve hayatını anlatıyorum. Fakat orada kaldığınız takdirde bir yere varamazsınız. Edebiyatın milli hayatı ve gelenekleri anlatmanın ötesinde de hedefleri vardır. Yazar, ufkunu milli olanın ötesine doğru genişletmek ve 'evrensel' olana ulaşmak için gayret göstermek durumundadır. İyi yazar 'tipik insan' ortaya koyma ustalığına erişen yazardır."

İsa YAR
TÜRKÇESİ.NET
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Temmuz 27, 2007, 23:35:49 ÖS »

"Gün olur asra bedel" romanı ilk akla gelen ve hakikaten en önemli eseri olsa da, Cengiz Aytmatov'un diğer eserleri içinde hazla okuduğum, tavsiye ettiğim 'Dişi Kurdun Rüyaları'ndan edebiyat, dil zevki tatdım. Burada tavsiye edildiğini görünce 'tercihlerimde' yalnız olmadığımı gördüm. "Cengiz Han'a Küsen Bulut", "Cemile" ve ilk okuduğum eseri  " gülsarı"... Mankurtlaşmamak için 'mankurt'u bize hatırlatan bu büyük (Kırgız) Türk yazarın eserlerini okumalı/okutmalı....

Diğer yandan, en az Aytmatov kadar mühim ve değerli (Kırımlı) Türk yazar Cengiz Dağcı'nın eserlerini de tanımalı/tanıtmalı, okumalıyız. "O topraklar bizimdi", "Onlar da insandı" "Yurdunu kaybeden adam"...  Bu eserler bize 'bizi' ve 'öteki' olanı da idrak ettirecektir...

Kalbî muhabbetle...

yalnızkurt
TÜRKÇESİ.NET
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Kasım 29, 2007, 00:24:45 ÖÖ »

Bir yerlerde Cengiz Dağcı ismine rastlamak ne kadar güzel!
...
siz hâlâ okumadınız mı?
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!