Vedat
|
 |
« : Kasım 08, 2008, 00:11:49 ÖÖ » |
|
Hüseyin TÜRKMEN yazıyor... (Kayseri Gündem Gazetesi) BERCESTE
Berceste bizim dergimiz. Yani Kayserinin dergisi. Hem yerel hem milli kültürümüzü, edebiyatımızı besleyen bir kaynak. Allah nazardan saklasın. Tam yedi yıl olmuş ve kasım ayında 77. sayısıyla karşımızda. Aylık kültür sanat edebiyat dergisi olarak hizmet veren Berceste dergimiz yayın hayatı içerisinde en çok özel sayı yapan dergiler arasında.Hepsini burada sayamam ama Necip Fazıl, Mehmet Akif, Arif Nihat, Mevlana, Seyrani, Kadı Burhanettin, Mimar Sinan gibi özel sayılarına şimdide vefatının 50. yılı münasebetiyle Yahya Kemal Beyatlı özel sayısıyla hizmetine devam ediyor. Bu çok muhtevalı özel sayıların dışında kültür ve sanat hayatımızın önemli bir çok ismi içinde dosya sayılar çıkarmıştı Berceste.
Dergiler için kapak dizaynı çok önemli Bir grup arkadaşla edebiyat sohbetini tam demlediğimiz bir sırada fırından çıkmış buğusu üstünde tüten taze sıcak ekmek gibi elimize hediye edildi Berceste. Ortak kanaat olarak kapağı hepimiz beğendik. Her zaman olduğu gibi Berceste başlığının altında Yahya Kemal´in orta yaşlardaki bir fotoğrafı yerleştirilerek derginin yazar kadrosunun isimleri sıralanmış. Bu durum oldum olası tartışılmıştır. Yani yazarların isimleri derginin kapağında yazılsamı iyi olur yazılmasamı diye çoğunluk yazılmasını uygun bulmakta ve Berceste dergimizde kapağını bu şekilde düzenlemekte. D.Mehmet Doğan, Bekir Oğuz Başaran, İsa Kocakaplan, Musa Tektaş, Mustafa Özçelik, Baha Can, Sergül Vural, Huzeyme Yeşim Koçak, İsmail Adil Şahin, M.Nuri Parmaksız, Selim Tunçbilek, Vedat Ali Tok, Meryem Aybüke Sinan, Rıfat Araz, Filiz Kalyon, İsa Yar, Ahmet Şahin, Ümit Fehmi Sorgunlu, İbrahim Şahin, Nurkal Kumsuz, Senem Gezeroğlu, Veysel Karani Tur, Yaşar Şenler ve Hüseyin Türkmen. Kapağın asıl çerçevesi ise İstanbul´un seçkin nostaljik görüntülerinin mikslenmesi ile İstanbul sokağı, bir çeşme, yüksek ufkunda Galata kulesi ve onunda üzerinde Yahya Kemal´in gökyüzünde ki slueti. Kapağın sağ kısmında ise Yahya Kemal´in "Sana dün gece tepeden baktım aziz İstanbul / Görmediğim gezmediğim, sevmediğim hiç bir yer/Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul / Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer." mısraları yer almış.
Kültür bakanlığımız 2008 yılını Yahya Kemal yılı ilan etmişti. Türkiye Yazarlar Birliği genel merkezi ve şubelerinin yaptığı etkinlikler dışında dişe dokunur etkinlik ortaya koyamadı Kültür Bakanlığı Bercestemizin bu anlamda ki duyarlılığı gerçekten takdire şayan. Şimdi Dr. Mehmet Doğan "Süleymaniye kürsüsünden Süleymaniye’de Bayram Sabahına”, Bekir Oğuz Başaran´ın "Yahya Kemal ile ilgili Rubailerine", İsa Kocakaplan´ın "Yahya Kemal´in şiirlerinde Osmanlı Asırları II", Mustafa Çelik´in "Kaybolan Şehir", M.Nuri Parmaksızın "Yahya Kemal ve şiir dili"yazısı gibi hepsi birbirinden değerli yazılar ve yorumlar yer alıyor. "Selim Tunçbilek´in "Bin yıldan uzun gecenin bestesi"ni bir solukta okuyabilirsiniz. Yada Vedat Ali Tok´un "Musikiden Milliyete" yazısını. Kimseyi küstürmek istemem ama yazı başlıklarını buraya tek tek yazmanın imkânsızlığını biliyorum. Bu yüzden bütün okuyucularıma, dostlarıma Berceste´nin Yahya Kemal özel sayısını almalarını, okumalarını ve kütüphanelerinde zengin bir kaynak olarak muhafaza etmelerini tavsiye ediyorum. Berceste´nin idare yeri Yoğunburçta Keşoğlu apartmanı 3. Katta Telefonu 222 95 60 veya 222 95 11´den istenebilir. Kültür bakanlığımız Bercesteye abone birçok kütüphanemize gönderiliyor. Hisarcık ve Kocasinan Belediyelerimizinde desteklediklerini biliyorum. Kayseri Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Öğrencilerimizinde Berceste´ye sahip çıkması gerekiyor. 7 yıllık istikrarlı çizgisi ve 77. sayısıyla Berceste hepimizce sahiplenilmeyi hak ediyor.
|